Τα πάντα για το πλέξιμο...και ακόμη περισσότερα!

Προτερήματα του μαλλιού μερινός

Benefits of Merino Wool

Το μαλλί μερινός αποτελεί συνήθως την πρώτη επιλογή των ανθρώπων που πλέκουν και οι λόγοι είναι πολλοί. Μερικοί από τους οποίους παραθέτονται πιο κάτω.

Μεταξένια απαλότητα:  Η πιο απαλή ποιότητα του μαλλιού Μερινός – extra ultra fine merino – προέρχεται από νεαρό ζώο και επιλέγεται μετά από διαλογή. Η ίνα αυτής της ποιότητας έχει διάμετρο περίπου 16 μικρόμετρα (micron), δηλ. 0,016mm.  Κάνοντας μια απλή σύγκριση με το ανθρώπινο μαλλί το οποίο έχει διάμετρο 100 μικρόμετρα (micron), αντιλαμβανόμαστε εύκολα την απαλότητα της ποιότητας.

Διαπνέον υλικό: Το μάλλινο πλεκτό είναι ακόμα και στην πιο πυκνή του εκδοχή ένα καλά διαπνέον υλικό.  Το χαρακτηριστικό αυτό, του δίνει τη δυνατότητα να εξατμίζεται γρήγορα. Η διαπνοή εξασφαλίζεται από την ανώμαλη επιφανειακή δομή των μάλλινων ινών, οι οποίες έχουν δομή που ομοιάζει με μικροσκοπική λεπίδωση.

Θερμικά αδρανές:  Τα ολόμαλλα πλεκτά και όλες οι μάλλινες υφαντικές ύλες δημιουργούν στο σώμα μικροκλίμα, το οποίο εμποδίζει την ταχεία διείσδυση των εξωτερικών κλιματικών συνθηκών στο δέρμα όπως το κρύο του χειμώνα (το μαλλί «ζεσταίνει») ή την ζέστη του καλοκαιριού  (το μαλλί «δροσίζει»).

Υδρόφιλο: Η επιφάνεια των ινών είναι υδρόφιλη, απομακρύνοντας τον ιδρώτα. Το εσωτερικό της ίνας του μαλλιού απορροφάει την υγρασία μέχρι και 30% του βάρους του, χωρίς να αισθανόμαστε υγρασία ή κρύο όταν το φοράμε και ενώ το νήμα έχει απορροφήσει πλήρως την υγρασία, παραμένει στεγνό στην αφή, χωρίς να χάνει τίποτα από την θερμορυθμιστική του ικανότητα.

Αντιβακτηριδιακό: Το μαλλί αποτελείται από 90% πρωτεΐνη (κερατίνη), η οποία δεσμεύει τις επιβλαβείς ουσίες, όπως ιοί και βακτήρια και περιορίζει την αποσύνθεση και τον πολλαπλασιασμό τους. Τα μάλλινα ρούχα ακόμη και μετά από πολλαπλή χρήση δεν μυρίζουν. Τα μάλλινα ρούχα αρκεί να μείνουν στον αέρα και θα απαλλαχτούν από τις οσμές.

Αντι-αλλεργικό: Δεν υπάρχουν γνωστές αλλεργικές αντιδράσεις στο μαλλί. Προσοχή να μην γίνει παρανόηση με το κοινώς λεγόμενο «έχω αλλεργία στο μαλλί» όπου εννοούμε ότι κάποιοι άνθρωποι με ευαίσθητο δέρμα δεν αισθάνονται άνετα φορώντας συνηθισμένο μαλλί, το οποίο έχει μια μεγάλη διάμετρο σε μικρόμετρα (micron), γι’ αυτό και είναι πιο σκληρή η ύφανση του πλεκτού με αυτό το νήμα. Το μαλλί extra fine merino, έχει απαλή, σχεδόν μεταξωτή αφή και δεν πειράζει ούτε τους πιο φανατικούς πολέμιους του μαλλιού.

Προστασία απ την UV ακτινοβολία: κάτι που πολλές συνθετικές ίνες δεν το κάνουν καθόλου ή μόνο ανεπαρκώς.