Τα πάντα για το πλέξιμο...και ακόμη περισσότερα!

The Beginner’s Guide to Writing Knitting Patterns ή αλλιώς Πώς να γράφετε τα δικά σας πατρόν για πλέξιμο!

9781632504340

Το καλοκαίρι είναι πάντα η καταλληλότερη εποχή για διάβασμα! Άλλοι διαβάζουν νουβέλες και χαλαρωτικά μυθιστορήματα, εγώ πάλι σαν παθιασμένη πλέκτρια επέλεξα να διαβάσω το βιβλίο της Kate Atherley, «The Beginner’s Guide to Writing Knitting Patterns» και χαίρομαι πολύ γι’ αυτήν μου την επιλογή! Είναι ένα βιβλίο – εγχειρίδιο που δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη κανενός πλέκτη/τριας. Είναι φυσικά, κατάλληλο για εκείνον που θέλει να γράψει πατρόν για πλέξιμο (το λέει και το όνομά του άλλωστε), αλλά αποτελεί και ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε πλέκτη/τρια που θέλει να εντρυφήσει στην τέχνη της πλεκτικής, την κατανόηση των σχεδίων πλεκτικής και θέλει να γίνει σοφότερος πλέκτης/τρια.

Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να βοηθήσει, να καθοδηγήσει και να διαφωτίσει τους νέους σχεδιαστές χειροπλεκτικής, αλλά και επίδοξους συγγραφείς πατρόν, να δομήσουν το σχέδιό τους με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολα κατανοητό από τους πλέκτες/κτριες και ταυτόχρονα δελεαστικό για έναν εκδοτικό οίκο να το εκδώσει αυτούσιο ή να το συμπεριλάβει σε κάποια συλλογή. Μπορεί κάποιος να ξέρει να σχεδιάζει, να διαβάζει τα σύμβολα και να πλέκει ένα ρούχο όμως είναι τελείως διαφορετική η δουλειά του να καταγράψεις όλη αυτή την πληροφορία με τρόπο ελκυστικό και εύκολα αντιληπτό. Άλλο να γράψεις μια απλή σημείωση για κάτι και άλλο να φτιάξεις μια ιστορία με πλοκή!

The Beginner's Guide to Writing Knitting Patterns, by Kate Atherley

The Beginner’s Guide to Writing Knitting Patterns, της Kate Atherley

Με πολλές λεπτομέρειες, η συγγραφέας Kate Atherley, αναφέρει σε κάθε περίπτωση σαφή παραδείγματα από προσωπικές ή εμπειρίες συνεργατών ή μαθητών της, ως προς το τι πρέπει να αποφύγεις και τι πρέπει να κάνεις για να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα. Η δομή του βιβλίου είναι τέτοια που βοηθά πολύ στην ανάγνωση και μελέτη του, ακόμα κι αν δεν διαβαστεί από την αρχή μέχρι το τέλος με τη σειρά, αλλά τμηματικά και τυχαία, με τις συμβουλές και τα tips σε ξεχωριστό πλαίσιο. Υπενθυμίζει λεπτομέρειες που πρέπει να συμπεριληφθούν και κάνουν όλη τη διαφορά και επισημαίνει κάποιες άλλες που δεν πρέπει να λείψουν. Δίνει ιδέες από την έμπνευση του ονόματος ενός σχεδίου, τις φωτογραφίες, τα σχεδιαγράμματα για τις πλέξεις και τα νούμερα, μέχρι τα δικαιώματα αντιγραφής και την καταχώρηση πατέντας σχεδίου.

Σίγουρα δεν είναι ένα βιβλίο με σχέδια και πατρόν, για να ξεφυλλίσεις και να χαζέψεις ωραίες φωτογραφίες σχεδίων, γιατί πολύ απλά δεν είναι αυτός ο σκοπός του. Είναι ένα βιβλίο για διάβασμα, μελέτη και κίνητρο για ψάξιμο. Δεν θα σου μάθει πώς να κάνεις τη σωστή αναγωγή μεγεθών αλλά μπορεί να σου δώσει κατευθύνσεις για το που θα βρεις αυτή την πληροφορία. Δεν έχει λίστα με σχέδια από δαντέλες που θέλεις να ενσωματώσεις στο πατρόν σου αλλά θα σου δείξει πως πρέπει να είναι το δικό σου σχέδιο δαντέλας για να διαβαστεί και να εκτελεστεί σωστά!

The Beginner's Guide to Writing Knitting Patterns, by Kate Atherley

The Beginner’s Guide to Writing Knitting Patterns, της Kate Atherley

Πέρα από την σωστή συγγραφή σχεδίων, ο σχεδιαστής – πλέκτης μαθαίνει να εκτιμά τα καλογραμμένα και λεπτομερή πατρόν. Μαθαίνει να διαβάζει τα σχεδιαγράμματα των πλέξεων, να φτιάχνει τα δικά του σχέδια που ξεχωρίζουν και περνάει έτσι στο επόμενο στάδιο. Δίνει σωστά και ακριβή σχέδια σε άλλους πλέκτες/κτριες που αναπαράγονται εύκολα.

Δυστυχώς κυκλοφορούν πολλά σχέδια που απλά «δεν βγαίνουν»! Για να μην συμβεί αυτό στο δικό σας σχέδιο και να κάνετε τους πλέκτες/κτριες χαρούμενους, διαβάστε αυτό το βιβλίο!